Rally Lydighet

Rally Lydighet

 

RL1, RL2 og RL3 er nå stamtavleberettigede mellomtitler i tillegg til Championtittel N RLCH

Vi vil gjerne høre fra flere medlemmer som driver med Rally Lydighet, slik at vi kan skrive litt om det på siden vår.

————————————————————————————————————————————————————–

Her er Hanne Seters bidrag:

Jeg heter Hanne Seter og konkurrerer i rallylydighet sammen med min Boston Terrier, Kompis (Forest Fleur’s Ivan Fire Spirit). Vi er for tiden i klasse 2, som tilsvarer det andre av totalt fire nivåer (klasse 1, 2, 3 og elite).

   Jeg og Kompis

Rallylydighet er en veldig morsom hundesport og ble godkjent som NKK-sport i 2013. I rallylydighet går man baner med 15-22 skilt som varierer fra bane til bane slik at hundefører aldri vet hvilken rekkefølge øvelsene kommer i, og hvor skiltene kombinerer element fra mange andre hundesporter som lydighet, agility og freestyle. Banen består av skilt som beskriver den øvelsen du skal utføre ved skiltet, for eksempel «sitt», og banen er logisk bygd opp slik at man kommer seg fra start til mål når øvelsene er korrekt utført. I klasse 1 går det i variasjoner av sitt, ligg, utgangsstilling og gå fot. Oppover i klassene får man gradvis lagt til andre element som snurr, tunnell, hopp over hinder, slalom, innkalling, stå, og mye mer. Mange av øvelsene er fartsfylte, noe som passer godt for kjappe Boston Terriere.

Komis hopp

Hovedfokuset til rallylydighet ligger på glede, samspill og gode holdninger. I klasse 1 går man med bånd på hunden og man har lov til å rose hunden verbalt gjennom banen som oppmuntring i alle klasser. Rallylydighet er derfor en veldig kjekk hundesport for de som har unge hunder eller hunder som kanskje ikke har konkurrert tidligere. Det deles det ut certifikat til alle ekvipasjer som oppnår 1. premie i klasse Elite, og NKKs championatregler gjelder for tildeling av championat. Fra og med 2015 ble mellomtitler innført i rallylydighet som betyr at man får en tittel i hver klasse når man har oppnådd 3 ganger førstepremie. Det spiller ingen rolle om flere av resultatene er fra samme dommer. Titlene i Rallylydighet er RL1, RL2, RL3 – siden man blir N RLCH i Eliteklassen.

Konkurranse2

I rallylydighet synes jeg det vanskeligste er å jobbe med utholdenheten til hunden. Derfor har jeg og Kompis jobbet mye med motivasjon for trening og å ha det gøy sammen når vi trener. Når man skal konkurrere i en hundesport er det alfa-omega at hunden er motivert for den jobben hunden skal gjøre. Men med gode belønninger kommer motivasjon, og da vil også mestring og resultatene komme!

Konkurranse1

Boston Terriere er det ikke mange av i rallylydighet, men jeg håper at stadig flere med Boston kommer til å oppdage denne hundesporten!